Thursday, August 22, 2013

Sup Sarang Burung

Sup Orang Kampung
Ramuan:
Sarang burung 30 gram
Gula batu yang telah dipecahkan: 6 sudu besar
Air 2 Cawan
Langkah Penyediaan:
1. Sediakan sarang burung dengan merendamkan sarang burung di dalam air sejuk untuk beberapa jam ataupun dibiarkan semalaman.
2. Bilas dengan air. Pastikan sisa-sisa, bendasing dan bulu-bulu halus burung ditapis dan dikeluarkan.
3. Didihkan air dan reneh sarang burung untuk 5 minit.
4. Bilas dengan baik dan keringkan.
5. Masukkan sarang burung ke dalam periuk dan tambahkan 2 cawan air bersih.
6. Masak sehingga didih dan reneh sarang burung sehingga lembut.
7. Tambahkan gula batu ke dalam masakan dan kacau sebati
8. Hidangkan panas.

Sup Sarang Burung Kantonis Klasik 
(classic Cantonese cuisines)
Hidangan untuk 6 orang

Bahan-bahan:
8 oz sarang burung (birds nests)
1 st (tbsp) minyak sayur/zaitun (vegetable oil)
1 st (tbsp) akar halia, dicincang (fresh ginger root, chopped)
4 oz ayam siap dimasak, potong dadu (cooked chicken, cubed)
4 oz cendawan butang, potong dadu (button mushrooms, quartered)
8 oz telur puyuh (canned quail eggs, drained)
7 ½ cawan stok ayam (cups chicken stock)

Cara-cara:
1. Rendam sarang burung dalam air untuk 5 minit, kemudian toskan (Soak the birds nest in water for 5 minutes, then drain)
2. Panaskan minyak dalam kuali (Heat the oil in a saucepan)
3. Tambah halia dan goreng selama 1 minit (Add the ginger and fry for 1 minute, stirring constantly)
4. Masukkan ayam, cendawan, telur dan stok ayam kemudian tunggu hingga mendidih (Stir in the chicken, mushrooms, eggs and stock and bring to boil)
5. Perlahankan api, tambahkan sarang burung jika mahu rasa yang lebih kenyal, tunggu 5 minit (Reduce the heat to low and add birds nests/ Simmer for 5 minutes, stirring occasionally)
6. Siap untuk dihidang (Serve at once in bowls) 




selamat mencuba !!!!

No comments:

Post a Comment